Miért nem minden gyerek szereti a mézet?

gyerekek1

Ez egy kicsit érdekes kérdés, mivel egy édes nyalánkságról van szó. Sok nagyszülő vagy rokon értetlenül néz, amikor próbálja a gyereket mézzel kínálni, ő meg csak hátrál és rázza a fejét jobbra-balra. És bizony felnőtteknél is előfordul, hogy nem is nagyon tudja miért, de nem tudja megindokolni miért nem szereti a mézet. Mi lehet ok?

Leszámítva azt, hogy valaki esetleg allergiás a méz valamely összetevőjére, vagy kellemetlen emléke kacsolódik hozzá, az ízzel kapcsolatos ellenszenv valódi oka legtöbb esetben az, hogy gyerekként akácmézet kóstoltattak vele először.

Tudni kell az akácmézről, hogy van egy kissé markánsabb, erőteljesebb, kaparósabb hatása a torkunkban, ami az akác méz jellegét is adja. Pontosan így ismerhető fel a tiszta akácméz, hogy kaparja a torkunkat. Teában, vagy mást ízesítve ez nem jön úgy ki, mintha tisztán magában vesszünk a szánkba egy kiskanállal.

Ezzel ellentétben a virágméznek sokkal lágyabb és gyümölcsösebb az ízvilága, éppen ezért ha ezt kóstolja meg először a gyerek, nagy valószínűséggel tetszeni fog neki és pozitívabb tapasztalata lesz a mézzel kapcsolatban. Akár kísérletként kipróbálhatjuk, hogy megkóstoltatjuk vele a virágmézet, jelezve előtte neki, hogy most egy másfajta, gyümölcsös ízvilágra számíthat.

És ugyanígy felnőttként is tehetünk egy próbát, ha valaha csak az akácmézet ízlelve könyveltük el magunkban, hogy a mézfogyasztás nem a mi világunk.

Másik érdekesség, hogy egyes mézeket hosszan ízlelgetve többféle ízvilággal találkozhatunk. Ilyen például a vegyes virágméz, amikor nem csak egy jellegzetes virág íze található meg benne. Ezt a mézet megízlelve és hosszan kóstolgatva – mint egy jófajta bort – azt tapasztalhatjuk, hogy meglepetésünkre más és más ízek oldódnak ki egymás után.

Ezek a megfigyelések és tapasztalatok egyáltalán nem minősítik le az akácmézet, hiszen előkelőbb mézről is van szó, amelynek megvan a saját felhasználási, ízesítési területe és az egészségre jótékony hatása. A csokival ízesített akácméznél pedig ez a kaparós íz szinte egyáltalán nem is érezhető. Éppen ezért ilyen módon a gyerekek is szívesebben fogyasztják.

Érdemes tehát tisztában lenni azzal, hogy ahány mézfajta, annyiféle íz, és jobb végigkóstolva rájönni, hogy mégis van olyan méz, ami ízlik olyan gyereknek és felnőttnek, akiknek korábban más volt a meggyőződése.

MézVitéz